Visual Patterns Test

S. D. Sala, C. Gray, A. Baddeley, L. Wilson, 1997
0 értékelések

A rövid távú vizuális memória feltárása

A Vizuális Mintázatok Teszt (Visual Patterns Test, VPT) a rövid távú vizuális memória feltárását célozza, amely klinikai és kutatási mérőeszközként egyaránt jól felhasználható. A nonverbális rövid távú memória mérésére leggyakrabban alkalmazott mérőeszközök a vizuális tárolás mellett többnyire téri vagy más komponenst is tartalmaznak. Jó példa erre a Corsi-kockák teszt, amelynek lényege, hogy a vizsgálatvezető által megérintett kockákat a vizsgálati személynek ismételten meg kell érintenie ugyanabban a sorrendben, mint ahogy azt a vizsgálatvezető tette. A Vizuális Mintázatok Tesztben a vizsgálati személynek fekete-fehér négyzetek mintázódását kell egy meghatározott idő alatt megjegyeznie, majd ezt emlékezetből reprodukálnia. A fekete-fehér négyzetekből álló mátrixok a néhány négyzetből álló egyszerű mintázódásoktól haladnak a több négyzetből álló bonyolultabb elrendezések felé. Ezeket a mátrixokat nem lehet verbálisan kódolni, a szekvenciáknak nincs jelentősége, nem úgy, mint a Corsi-kockáknál. A Vizuális Mintázatok Teszt a fentiek alapján a vizuális emlékezet „tisztább” mérőeszközének tekintő, mint a Corsi-kockák teszt.
A Vizuális Mintázatok Teszt kiválóan használható páciensek és egészséges személyek figyelmi folyamatainak és rövid távú memóriájuk vizsgálatára. A neuropszichológiai alkalmazását a kézikönyvben szereplő különböző betegcsoportokon bevizsgált eredmények segítik.

A Vizuális Mintázatok Tesztnek két paralel változata van. A mérőeszköz felvételének ideje kb. 10 perc. 18 éves kortól alkalmazható.

 

A termék átmenetileg nem rendelhető!

Termék kiválasztása Kód Ár Elérhetőség
*ÁFA tartalom