Rólunk

DSC05172.JPG

 

Az OS Hungary Tesztfejlesztő az első pszichológiai teszteket forgalmazó és fejlesztő vállalat Magyarországon. Cégünk a több mint 60 esztendeje megalapított híres olasz tesztkiadó, a Giunti O. S. Organizzazioni Speciali leányvállalata.

Vállalkozásunk főbb jellemzői:
Olyan pszichológiai teszteket (mérőeszközöket) forgalmazunk, amelyek külföldi kiadóival megállapodást kötöttünk a tesztek hazai adaptálására és forgalmazására. Magas szakmai követelményszintet tartva fordítjuk le a teszteket, vesszük fel a mérőeszköz célpopulációjának megfelelő magyar mintán, ellenőrizzük a mérőeszköz megbízhatóságát és érvényességét, majd kialakítjuk a magyar normákat. Ennek megfelelően a vevő mérőeszközeink megvásárlásával hozzájut a (tesztre nézve releváns) magyar populációra jellemző átlagokhoz és szórásokhoz, azaz saját tesztfelvételi eredményeit ezekhez viszonyítva tudja értelmezni.
Mérőeszközeink legtöbbjéhez magyar nyelvű kézikönyveket és útmutatókat is készítünk.
Egyes mérőeszközeinkhez a kiértékelést és az értelmezést megkönnyítő számítógépes kiértékelő programokat is kidolgozunk.
A szakszerű teszthasználatot elősegítő képzéseket szervezünk.
Tanácsadást nyújtunk a tesztekkel kapcsolatban.
Cégünk nagy hangsúlyt fektet a megbízható és magas szakmai színvonalú pszichológiai tesztek fejlesztésére és forgalmazására. Ennek megfelelően tevékenységünk túlmutat a puszta viszonteladói munkán. Célunk, hogy a szoftver-legalizációhoz hasonlóan, a pszichológiai mérőeszközök használata is szabályozottá, szakszerűvé és legálissá váljon (vonatkozó jogszabály: 1999. évi LXXXVI. tv.).

Hazánkban sajnos elfogadott gyakorlat volt (van, ahol még most is az), hogy egyszerűen lefordítják és fénymásolják a teszteket, így a jogtulajdonos (a kiadó és a teszt szerzője) hozzájárulása, kiértékelési útmutatók és standardok nélkül használják azokat. Az ilyen jogosulatlan teszthasználat sérti a nemzetközi és hazai szellemi tulajdonjogokat, kárt okoz a tudományos kutatásban, és figyelmen kívül hagyja a pszichológiai értékelés szabályszerűségére vonatkozó nemzetközi etikai szabványokat (klinikai, sorozási és oktatási célok vonatkozásában).

Mivel az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk fontos változást fog hozni a hazai tesztológiában is, a szerzői jogokat védő törvények betartatása jóval szigorúbb lesz, megnő az igény a legális teszthasználat iránt.

Az OS Hungary Tesztfejlesztő az alapelvének megfelelően:

  • csak a hazai Magyar Pszichológiai Társaság Tesztbizottságának ajánlásával és tanúsítványával ellátott, valamint a külföldi licenctulajdonos által engedélyezett mérőeszközöket forgalmaz;

  • mérőeszközeinek szakszerű adaptálásához szakember-hálózatot épít ki a tesztelés területén tevékenykedő, kiemelkedő magyar szakemberekből.

Az európai tesztfejlesztés elősegítése érdekében jött létre az EuroTesting project. A négy ország (Németország, Spanyolország, Olaszország, és Magyarország) közreműködésével végzett nagyszabású mérőeszköz-adaptálási munka célja az volt, hogy az Interneten elérhető tesztek többnyelvű platformját dolgozza ki, melynek révén az európai jelenlét a pszichológiai tesztelés területén biztosított lehet. Az online tesztelési portál európai modelljének megvalósítása során a résztvevő országok három új, a HR szférában alkalmazható tesztet - a TOM-ot, a PASAT 2000-et és a Clavest (lásd a katalógusunkat) - adaptáltak saját országaikban.

A GIUNTI OS CSOPORT
Giunti O.S. olasz tesztforgalmazó a Giunti Könyvkiadó alvállalkozása. Olaszország vezető könyvkiadója számos folyóiratot és könyvet ad ki évente. Mindezek mellett élenjár az e-learning és a tankönyvkiadás területein is.
A Giunti O.S. 2003-ban hozta létre a magyarországi leányvállalatát, az OS Hungary Tesztfejlesztő Kft-t, amit további európai leányvállalatok követtek. 2006-ban Szófiában alapították az OS Bulgaria tesztforgalmazó céget, majd 2007-ben Párizsban (Eurotests Editions), Bukarestben (OS Romania), és Kijevben (OS Ukraine). 2009 márciusában Moszkvában megalakult Giunti O.S. orosz leányvállalata is.

NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINK
Az OS Hungary tagja az Europai Tesztfejlesztők Csoportjának (European Test Publishers Group, ETPG), amely a pszichológiai tesztek fejlesztésének és forgalmazásának szakmai képviselete. Az ETGP szorosan együttműködik a Nemzetközi Tesztbizottsággal (International Testing Comission, ITC) is.
Cégünk több külföldi tesztforgalmazóval is szorosan együttműködik: pl. Pearson Assessments, Psychological Assessment Resources, Multi-Health Systems, Testzentrale, University of Minnesota Press. Az OS Hungary számos olyan tesztet adaptál(t), amelyek a fenti tesztforgalmazók vezető termékei.