Felhasználási feltételek

Tisztelt Vásárlóink!

A Magyar Pszichológiai Társaság Tesztbizottságának irányelvei alapján az általunk forgalmazott pszichológiai tesztek csak a megfelelő képzettség birtokában használhatók. 
A pszichológiai tesztek magas szintű szakmai és etikai követelményeknek megfelelően kidolgozott mérőeszközök. A használatukra jogosultak személyes szakmai felelősségvállalás mellett alkalmazhatják őket. Annak biztosítása érdekében, hogy tesztjeink a megfelelő képzettséggel rendelkező személyekhez kerüljenek, a termékeket egyenesen a szakembereknek értékesítjük, viszonteladókkal nem dolgozunk. Intézményektől és magánszemélyektől a teszthasználathoz szükséges végzettséget igazoló oklevél bemutatását kérjük.

Megértésüket köszönjük!
Giunti Psychometrics Hungary Kft.
 

Kvalifikációs követelmények

A pszichológiai tesztek használatához szükséges képzettség alapján három fő kvalifikációs szintet különböztetünk meg. Ezek egymásra épülnek, így a magasabb szintnek megfelelő képzettséggel rendelkező szakemberek használhatják az alacsonyabb képzettségi szintet igénylő teszteket is.

A szint: A teszthasználó lehet pszichológiai, pszichiátriai, gyógypedagógiai vagy pedagógiai képzésben részt vevő hallgató, végzett pszichológiai asszisztens vagy viselkedéselemző (BA szintű egyetemi diploma). A tesztfelvétel célja ezekben az esetekben a teszt használatának elsajátítása, műhelymunka, szakdolgozat készítése, vagy pszichológiai kutatásban való részvétel. A felelősségteljes teszthasználathoz fontos, hogy egy okleveles pszichológus szupervízorként felügyelje a tesztfelvételt, és aktívan közreműködjön a pontozásban, a pontszámokon alapuló számolások elvégzésében, valamint az teszteredmények értelmezésében.

B szint: A teszthasználó okleveles pszichológus, vagy olyan pszichiáter, gyógypedagógus vagy pedagógus, aki egyetemi pszichometriai és tesztismereti képzettséggel rendelkezik. Ez utóbbi esetekben egy okleveles pszichológus aktív közreműködése akkor is szükséges a pontozásban és kiértékelésben, ha a teszthasználó részt vett a tesztfelvétel elsajátítását célzó tanfolyamon. A teszthasználat célja ezekben az esetekben a kutatáson túl lehet pszichológiai vizsgálat, vagy pszichiátriai/gyógypedagógiai/pedagógiai vizsgálat kiegészítése pszichológiai tesztekkel. 

C szint: A teszthasználó klinikai szakpszichológus, vagy az adott teszt használatára kiképzett pszichológus. A C szintű képzettség elsősorban a projektív, klinikai gyakorlatban használt tesztek esetében elvárás.